Κηποι, 16 Δεκ 2012

DSCN6869Η ονομασία του χωριού Κήποι οφείλεται στους πανέμορφους κήπους των σπιτιών του. Κατά την Βυζαντινή περίοδο, οι Κήποι ονομάζονταν «Σαραντακλήσι» από τις σαράντα εκκλησίες που υπήρχαν τότε. Σήμερα σώζονται πολλές γύρω από το χωριό. Ξεχωρίζει η Παναγιά η Οδηγήτρια, του 13ου αιώνα που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί τον κεντρικό ναό του οικισμού Σπηλιές Κήπων και εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Οι υπόλοιπες, διαστάσεων 2 x 3 μ. μοιάζουν μεταξύ τους. Δεν διασώζονται όλες. Κατά την Επανάσταση του 1821, διεξήχθη μάχη βορειοανατολικά του χωριού, ανάμεσα σε άνδρες του Κριεζώτη και Τούρκους.  Οι ελληνες νικηθηκαν καιDSCN2534 υποχωρησαν προς το Μετοχι.. Η θέση που έγινε η μάχη, ονομάζεται Κιόσι από την τούρκικη λέξη κέσι (=σφάξιμο).

Πολλες φορες εχω παει στους Κηπους, οπου στην ψησταρια/εστιατοριο αντικριζει καποιος το πιο κιτς θεαμα.. ηγουν καρακιτσαριο.. μεχρι και μασκα αμερικανικου αυτοκινητου, μωσαϊκα, μπαλες, αναμνηστικα, τραπεζια απο λιορυζα.. μεγαλο τζακι.. ρακομελο.. ο γυμναστης.. το μαγαζι εχει πολυ ωραιο κηπο, το περιορισμενο μενου του δεν ειναι ασχημο, αλλα απο σερβις.. ναι..

Δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές. Λειτουργεί μία παραδοσιακή ταβέρνα και καφενείο στο χωριό. Δεν υπάρχουν πολιτιστικοί – εξωραϊστικοί σύλλογοι. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ερειπωμένος ενετικός πύργος.

Μερικες ακομη φωτογραφιες:

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: